Jul på italienska

131679-104


Tänkte berätta lite om hur man firar jul i Italien. Är ju ganska intressant. Nästa år vid den här tiden kommer vi att bo där.

Italienarna är starkt katolska och julen är en viktig högtid som betyder familj, kärlek och god mat och dryck. De byter oftast julklappar med varandra den 25 december men en del familjer väntar till den 6 januari när de vise männen ska ha kommit fram till jesusbarnet. Den som kommer med presenterna är tradionellt sett inte jultomten, utan den snälla häxan La Befana. Man säger att hon följde med de vise männen men gick vilse någonstans på vägen och har irrat runt sen dess och delat ut gåvor till barnen vid jul. Men 90% av italienarna tror också på tomten, eller som han heter på italienska Babbo Natale. Haha. Deras julgran är en ceppo, som är som en trästege där man lägger julklappar och dekorationer på de olika stegen.

På julaftonen fastar man fram till kvällen då man äter en måltid som enligt traditionen inte ska innehålla kött. Då kan man äta fisk eller skaldjur, någon ägg eller grönsaksrätt. Sedan är det ofta dags för midnattsmässa.

På juldagen äter man den viktigaste festmåltiden som består av anipasti och en pastarätt att börja med. Det kan vara crostini med leverpaté och tortellini med en kycklingsås. Sedan är det huvudrätten som kan vara en lammrätt, eller kanske en speciell sorts korv med potatismos och linser. Till dessert är det ofta en fruktkaka, bakverk fyllda med färskost eller nougat. Till maten dricker man vin eller spumante som är ett mousserande vin.

Lite annorlunda från svenska tradtioner. När man tänker på allt som vi håller på med, så är ju många saker lite knasiga. Eller hur?

Buon Natale! Felice Anno Nuovo!

Kommentarer
Postat av: Jess

vad mysigt med jul i italien, god jul på dig!

2006-12-22 @ 09:37:39
URL: http://jessjess.blogg.se
Postat av: Camilla

Mysigt!

2006-12-26 @ 16:39:08
URL: http://www.frokensoet.blogg.se
Postat av: Bellezza

jess och camilla: ja nästa år blir det nog jul i italien. kul med något nytt. /Bellezza

2006-12-27 @ 13:26:13
URL: http://bellezzas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0